Share

Preigratin met krokant brood en garnalen

Preigratin met krokant brood en garnalen
Preigratin met krokant brood en garnalen
4 personen Prima Donna maturo

Ingrediënten

Gratindeeg
35 g boter
50 g tarwebloem
2 1/2 dl magere melk
Zeezout en versgemalen peper
Nootmuskaat
50 g vers geraspte Prima Donna
3 eieren

Vulling en garnituur
3 winterpreien
1/4 verse chilipeper, van zaden ontdaan
2 eetlepels raapzaadolie om te sauteren
3 eetlepels koudgeperste raapzaadolie
om te marineren
200 g gekookte, gepelde garnalen
1/2 bosje dille
Zeezout en versgemalen peper
Sap van 1 citroen
4 sneetjes volkorenbrood

Bereidingswijze

Smelt de boter in een pan met een zware bodem en roer de bloem met een garde door de boter tot een roux. Voeg langzaam de melk toe en laat ongeveer 10 minuten op laag vuur koken. Roer af en toe om te zorgen dat het niet aanbrandt. Voeg naar smaak zout, peper, gemalen nootmuskaat en Prima Donna toe. Als er nog klontjes in de saus zitten, zeef de saus dan boven een kom. Laat enigszins afkoelen. Scheid het eiwit en het eigeel van de eieren. Als de saus iets is afgekoeld, roer dan de eierdooiers er een voor een door.

Maak de prei schoon en snijd in dunne ringen. Blancheer de prei een halve minuut in kokend water met zout, haal eruit met een schuimspaan en doe de prei direct in een kom met koud water om af te koelen, zodat de prei zijn frisse groene kleur houdt en knapperig blijft. Giet de prei in een vergiet en druk al het water eruit tot de prei droog is. Roer driekwart van de prei door de saus. Klop de eiwitten stijf en roer ze voorzichtig door de saus. Schenk het mengsel in vier ingevette bakjes en bak gedurende 20-25 minuten in de oven op 175° tot het is opgebold en goudgeel van kleur is. U kunt ook één grote gratin maken in plaats van vier kleine. Verdubbel dan de baktijd tot 40-50 minuten.

Maak de garnering. Snijd de chilipeper fijn. Verhit een pan met raapzaadolie, voeg de chilipeper toe, gevolgd door de garnalen en bak 15-20 seconden tot ze net warm en krokant zijn, zonder dat ze taai en droog worden. Neem de garnalen van de het vuur en vermeng met het resterende kwart van de geblancheerde prei, fijngesneden dille, koudgeperste raapzaadolie, zout, peper en citroensap.

Rooster het brood aan beide kanten in een pan met een beetje raapzaadolie, leg op een bord en beleg met het mengsel van prei en garnalen. Neem de bakjes uit de oven en serveer direct met het krokante garnalenbrood ernaast.