Prima Donna, kaas met een Italiaanse smaakbeleving. Een echte delicatesse!

Prima Donna wordt zo lang gerijpt totdat – zoals bij de beste wijnen – de perfecte smaak bereikt is. Het exacte rijpingsmoment is daarom niet na een bepaalde periode bereikt, maar pas als de specifieke smaakeigenschappen te herkennen zijn. Al naar gelang de duur van de rijping zijn binnen de Prima Donna familie vier verschillende soorten kaas te onderscheiden: fino, maturo en forte, die ieder voor zich een eigen Italiaanse smaakbeleving bieden. De vierde Prima Donna variant, leggero, bevat minder vet (30+) en is daarmee ideaal voor de bewuste genieters.

Door de bijzondere rijping van Prima Donna en in het bijzonder van de extra lang gerijpte varianten maturo en forte ontstaan ook voor het oog zichtbare rijpingskenmerken. Zo verschijnen witte puntjes in de kaas: de rijpingskristallen. Deze witte puntjes hopen zich vaak op in de gaten van de kaas. Bij een gesneden stuk Prima Donna kunnen hierdoor ook fijne witte streepjes zichtbaar zijn op het snijvlak van de kaas. Dit is dus kenmerkend voor Prima Donna en de specifieke rijping. De gaten van de kaas kunnen ook vochtig zijn.

Vooral om zo van te genieten is Prima Donna een echte delicatesse, bijvoorbeeld met een glas rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah of Zinfandel.